Kilder til beskæftigelsesstatistikken

De såkaldte månedsredegørelser og månedsspecifikationer udgør den mest centrale del af beskæftigelsesstatistikkens datagrundlag, og begge stammer fra virksomhedernes månedlige indberetninger til Skattestyrelsen. Månedsredegørelserne indeholder de enkelte virksomheders samlede månedlige lønudgifter og heraf hvor meget, der er indeholdt til skat og arbejdsmarkedsafgift. I månedsspecifikationerne fordeles løn og skat fra virksomhederne ud på de enkelte ansatte. Månedsredegørelserne er således virksomhedsorienterede, mens månedsspecifikationerne er personorienterede, og de to opgørelser er meget tæt knyttet til hinanden.

 

Ovenstående kilder dækker dog ikke alle personer i beskæftigelse – blandt andet mangler mange selvstændigt erhvervsdrivende og lønmodtagere med dansk-registrerede arbejdsgivere. Den resterende beskæftigelse imputeres ud fra oplysninger om A-indkomst og resultat af egen virksomhed i Grønlands Statistiks personorienterede indkomstregister, der er dannet på baggrund af selvangivelsesoplysninger.

 

I forbindelse med imputering af beskæftigelse, der ikke er dækket af måneds-redegørelserne og –specifikationerne, anvendes endvidere de kommunale registreringer af arbejdssøgende ved de lokale arbejdsmarkedskontorer.

 

Til at knytte brancheoplysninger på beskæftigelsen anvendes Grønlands Erhvervsregister (GER), hvor de registrerede virksomheder hver er tildelt en branche, hvor det skønnes, at virksomheden har sin primære aktivitet. I modsætning til tidligere, hvor denne brancheinddeling direkte blev overført til beskæftigelsesstatistikken, er der i forbindelse med nærværende udgivelse blevet modificeret i statistikkens branchekodning, så den nu ikke flugter fuldstændig med GER. Motivationen til denne omkodning er, at flere større virksomheder – særligt med tilknytning til fiskeriet, og som direkte eller indirekte beskæftiger fiskere – er registreret under andre brancher i GER. Dette forhold har betydet, at beskæftigelsen inden for fiskeriet har været stærkt undervurderet, mens beskæftigelsen i andre brancher – primært inden for handel og industri – har været tilsvarende overvurderet. Omkodningen er fortaget således, at virksomhederne inddeles efter brancherelationer, hvilket eksempelvis betyder, at branchen ”Fiskeri, fangst og landbrug” foruden fiskere, fangere og landmænd også inkluderer blandt andet ansatte på fiskefabrikker og indhandlingssteder samt slagteriarbejdere. Ligeledes består beskæftigelsen i branchen ”Råstofudvinding” foruden minearbejdere også af andre personer med direkte råstofrelaterede jobs som eksempelvis geologiske undersøgelser.

 

Til at definere den fastboende befolkning anvendes Grønlands Statistiks befolkningsregister. Registret anvendes endvidere til at knytte demografiske oplysninger – såsom bopæl, alder og køn – til beskæftigelsen.

 

I forbindelse med opgørelser af beskæftigelsen i den offentlige sektor har Grønlands Statistiks register over kommunale udbetalinger af sociale ydelser været en hel central kilde. Registret har gjort det muligt at adskille månedsspecifikationerne i udbetalinger, der stammer fra beskæftigelse i kommunerne og i udbetalinger, der ikke er beskæftigelsesrelaterede såsom pension og arbejdsmarkedsydelse.